Utroskap ødelegger tilliten til hverandre

Mange eksperter hevder at utroskap har blitt mer legitimt, men gjør det mindre vondt av den grunn? – selvfølgelig ikke! I et velfungerende parforhold har man tillit til hverandre. Tillit til at den nærheten og samhørigheten man har sammen, ikke blir misbrukt. Når den allikevel blir det så fører det til et tomrom og en skepsis overfor partneren som kan være vanskelig å gi slipp på. Hvordan kunne han/hun gjøre det? Er jeg ikke god nok? Eller elsker han/hun ikke meg lengre? Hvorfor skjer det med meg?

Hvorfor er man utro?
Vi tror på at man er utro av en grunn. Utroskap kommer ikke bare av seg selv. Det er ikke en plutselig innskytelse man får en sen nattetime, mens man er ute med vennene. Det er ikke en uskyldig flørt som leder til mer. Det er et frø som planter seg og langsomt vokser seg større.
Utroskap kommer innefra. Det kommer av en eller flere ting som angå det å være utro, mangler i forholdet eller mangler hos en selv.
Problemet er bare at altfor få mennesker registrerer at det mangler noe i forholdet deres, eller livet deres generelt. Vi lever i en tid hvor vi har altfor mange gjøremål. Altfor mange ting som skal passes og pleies. Når man ikke gir seg selv tid og lov til å tenke etter så vet man heller ikke når man er på vei ut på et sidespor. Et sidespor som i verste tilfeller kan ødelegge den man elsker og det forhold man har bygget opp sammen.

Dere er sammen om utroskap
Selv om det er vanskelig å være den motparten som blir oppmerksom på at partneren er utro så blir man nødt til å forstå hvorfor motparten var utro. Hva kunne dere ha gjort annerledes, for å ha unngått det? Nøkkelen til å rette opp på den brutte tilliten er dialog. Uten dialog kommer dere ikke videre.

Først og fremst må du akseptere det faktum at kjæresten din har vært utro. Å bebreide ham eller henne resten av livet fører ikke noe godt med seg. Det vil bare fører til skepsis, mistillit og et dårlig parforhold. Når det er sagt så er det selvfølgelig en langvarig prosess. At motparten er utro kan fjerne all tillit til at dere noensinne får forholdet deres til å fungere igjen.
For å kunne akseptere at kjæresten har vært utro blir man nødt til å vite hvorfor det har skjedd. Hvorfor gikk det så langt at din kjæreste, mann eller kone ble utro? Hva er det dere har gjort feil?

Hvis ikke man kan lytte og snakke med partneren sin kan det være nødvendig å oppsøke en profesjonell parterapeut som kan hjelpe en på rett vei til en bedre forståelse. Å ta ansvaret for sin partners utroskap er det samme som å vinke farvel til samlivet deres. Dere har begge valgt å leve sammen og dere har begge to et ansvar for å få det til å fungere. Hvis ikke begge to påtar seg ansvaret så kan dere spare hverandre framtidige kamper, og gå fra hverandre med det samme.
Når den ene parten er utro så får alt det dere har bygget forholdet deres på en alvorlig knekk og hvis dere ikke løfter forholdet opp igjen sammen, så vil dere aldri noensinne klare å bli lykkelige sammen igjen.

Det hjelper ikke alltid å kjempe!
Selv om det høres barskt ut så er det sant. Noen par vil komme ut for at det ikke nytter å fortsette å kjempe for forholdet. Kanskje har motparten mistet gnisten, kanskje passer dere ikke sammen lengre eller kanskje kan du ikke akseptere at kjæresten din har vært utro.

Fakta er at ikke alle par blir sammen resten av livet, men hvis du elsker kjæresten din så skylder du deg selv og motparten din å snakke om hvorfor det gikk så langt. Hvis du, kjæresten din eller dere begge to i løpet av samtalene kommer fram til at dere ikke skal være sammen mer, så er det et valg dere tar. Men hvis dere ikke forsøkre å snakke om det så har dere allerede tapt på forhånd.

Som sagt kan det være en god idé å gå i parterapi sammen hvis den ene parten har vært utro og dere ikke selv kan løse opp i det. Parterapi kan både hjelpe dere hvis skaden allerede har skjedd, men det beste er nå en gang å oppsøke en parterapeut så snart man oppdager at noe er galt i parforholdet og man aksepterer at man ikke selv kan løse det. De pengene det koster er en god investering hvis det kan redde forholdet deres og deres framtidige liv sammen.

Vi ønsker dere alt det beste fremover!

Legg igjen en kommentar